Posted on

Det at være alene, som ensom

Mange frygter ensomhed. Forskning antyder, at mennesker, der har denne frygt, er mere bange for det ukendte og er mere tilbøjelige til at handle, som om det værste vil ske. For eksempel viste en PEW-rapport fra 2009 et betydeligt kløft mellem 18-64-årige forventninger til alderdom og de faktiske erfaringer rapporteret af ældste. Cirka 29 procent af de unge forventede at være ensomme i alderdom, mens kun 17 procent af den ældre generation faktisk oplevede ensomhed.

Dette fund er vigtigt, da det kaster lys over, hvorfor folk gifter sig. Det er ganske kynisk at bruge en anden person til at dæmpe vores frygt – men alligevel gør mange mennesker det. Det kan faktisk være en væsentlig årsag til, at folk beslutter at gifte sig, ifølge forskning.

Et forskerteam fra University of Toronto gennemførte syv omfattende og komplementære undersøgelser, der blev offentliggjort i Journal of Personality, for at undersøge, hvordan ensomhed påvirker incitamentet til at gifte sig. Deres fund viser, at 40 procent af de adspurgte frygter ikke at have en langsigtet ledsager og yderligere 11 procent frygter at blive gamle alene. Denne frygt viser, at deres studier viser, at respondenterne gifter sig og slutter sig til partnere, der er af lavere kvalitet på et eller flere niveauer (f.eks. Følelsesmæssig støtte, intellektuel kompatibilitet eller fysisk udseende).

En ensom kvinde

Har jeg nok i mig selv?

Mange mennesker føler sig komplette af sig selv, og denne tendens stiger globalt. Er det hårdt undertiden? Ja selvfølgelig. Men det er også noget, der skal læres, opleves og forstås. Passer det alle? Sandsynligvis ikke, simpelthen fordi vi alle har forskellige strategier og metoder, som vi tackle livet.

Men virkelighed og forskning viser os, at mange foretrækker solo-levevejen – og deres antal vokser. Det er muligt at opnå et højt trivselniveau ved at udvikle evnen til at nyde ”mig tid”. Dette resulterer ofte i følelser af empowerment, afslapning og selvkendskab – ikke ensomhed.