Er hunde eller katte gode til at helbrede ensomhed?

En mand der skriver om ensomhed

Der er en løbende demografisk ændring i vores samfund – specifikt stiger andelen af ​​ældre individer og forventes at stige markant i de kommende årtier. For eksempel er antallet af personer i alderen 65 år eller ældre nu antallet af personer i alderen 14 år eller derunder i Nordamerika.

En vigtig forskel i denne ældre befolkning er, at den indeholder et betydeligt antal mennesker, der bor alene. De er enke, skilt eller er gift, men lever adskilt fra deres ægtefælle – eller blot enlige. Det, der er vigtigt her, er, at disse ældre typisk har tendens til at forblive enlige og fortsætte med at bo alene. Der er mange data, der viser, at mennesker, der lever uden en partner (især i alderdommen), er i fare for ensomhed, social isolering og kliniske niveauer af depression.

Psykologerne fortæller

En række psykologer har tilbudt data og teorier, der antyder, at der er et menneskeligt behov for at være knyttet til nogen, for at opretholde sociale relationer og opfylde vores personlige behov for en følelse af tilhørighed. Det er ofte blevet antydet, at det at have et kæledyr i mangel af menneskeligt kammeratskab muligvis kan give en vigtig kilde til social støtte, og det kan være nok til at afværge disse følelser af ensomhed og isolering. Der har været nogle få undersøgelser, der leverede data, der antydede, at dette var tilfældet, men de har været temmelig lille, og ikke baseret på nationalt repræsentative prøver.

Der er dog andre spørgsmål, der er relateret til dette problem, som også skal overvejes. De mest populære ledsager er hunde og katte – og når det kommer til at yde social støtte, er der et spørgsmål om, hvorvidt katte og hunde giver en tilsvarende fordel. Dette er vigtigt, fordi katte generelt er lettere at holde, kræver mindre vedligeholdelse og generelt er mindre end hunde, som alle kan være overvejelser for ældre personer, der bor i lejligheder eller seniorkomplekser.

En ensom kvinde ved sin computer

Undersøgelser om ensomhed

En ny undersøgelse er netop kommet ud af Tyskland, der behandler spørgsmålet om, hvorvidt katte og hunde har samme virkning på at afværge ensomhed blandt ældre. Forskningen er udført af André Hajek og Hans-Helmut König ved University Medical Center Hamburg-Eppendorf, i Hamborg, Tyskland. Dataene kom fra den femte bølge af den tyske aldringsundersøgelse, der begyndte at indsamle data i 1996. Det er en igangværende undersøgelse af tyske samfundboliger i alderen 40 år eller mere. Fordi fokus for denne bestemte undersøgelse var for seniorer, der boede uden partner, begrænsede forskerne deres analyse til personer over 65 år, der boede alene, fordi deres ægtefælle var afdøde, de var skilt eller adskilt, eller bare af sig selv. Det resulterede i en testgruppe på 1.160 individer.

Skriv en kommentar