Typer af ensomhed

Hvis du føler dig ensom, er chancerne for, at du faktisk ikke er alene i den følelse. Faktisk er ensomhed så almindelig, at forskere har klassificeret følelsen i tre hovedkategorier:

Situations ensomhed – Måske startede du på en ny skole, flyttede væk fra dine venner og familie eller har bare en ny tidsplan, der gør det svært for dig at komme i kontakt med de mennesker og steder, der plejede at fylde dit liv. Situativ ensomhed opstår, når der er ændringer i dit liv, der får dig til at føle dig isoleret. Heldigvis bliver denne ensomhed ofte bedre med tiden, når du tilpasser dig til din nye normale.

Udviklings ensomhed – Det føles som om, at alle andre bevæger sig og ryster uden dig: at tage prøver, få tilbud eller starte familier. Nogle gange kan denne følelse af at være bagved – at føle, at alle går videre og udmærke sig uden dig – føre til følelser af isolering og ensomhed.

Intern ensomhed – Du er ude med dine venner og rammer dit yndlingspizzaria. I stedet for at føle sig omgivet af de mennesker, du elsker, kan du ikke ryste på følelsen af ​​at være helt og fuldstændig alene. Nogle gange føler folk sig ensomme, når de faktisk næppe er ensomme overhovedet. Intern ensomhed kommer fra en opfattelse af at være alene i enhver situation.

En ensom pige

Årsager til ensomhed

Måske oplever du en stor ændring i dit liv. Eller måske synes de venner, du plejede at få forbindelse med, ikke at “få” dig længere. Eller måske har du problemer med at finde nogen at betro sig til. Der er så mange grunde til, at du kunne føle dig ensom. Hvis du ikke er i stand til at præcisere, hvordan og hvorfor du oplever ensomhed, skal du tænke tilbage på, om nogen af ​​disse begivenheder skete i vores liv for nylig:

  • Du flyttede væk fra nære venner eller familie
  • Du mistede en ven eller elskede
  • Du skiftede over til at bo alene efter at have boet med familie / værelseskammerater
  • Du har svært ved at møde nye mennesker på grund af adgangsproblemer
  • Du har været i dårlig fysisk eller mental sundhed
  • Du har undgået sociale situationer, fordi du frygter at blive afvist
  • Du er for nylig pensioneret, forladt dit job eller mistet dit job
  • Du er nødt til at bo i et land, hvor de ikke taler dit modersmål, eller du oplever en anden form for kulturschock
  • Du bor i et område, der er geografisk afskåret fra resten af ​​verden
  • Du har brugt en overdreven tid på sociale medier
En gruppe af mennesker der snakker om ensomhed

Hvis du er et menneske i denne verden, er chancerne for, at du fra tid til anden har følt dig udeladt. Måske landede du ikke en invitation til et årets fest. Eller måske har dine venner glemt at invitere dig til frokost. Eller måske har du endnu ikke fundet de mennesker, der får dig til at krydse. At føle sig ensom, fordi du fra tid til anden er isoleret, er ikke ualmindeligt. For nogle mennesker vedvarer følelsen af ensomhed dog uden pusterum. Når følelsen af ensomhed fortsætter i dage, uger eller endda måneder, kan det skade din mentale helbred alvorligt.

Definition af ensomhed

Ensomhed, en foruroligende oplevelse, der opstår, når en persons sociale relationer af denne person opfattes som mindre i mængde og især i kvalitet end ønsket. Oplevelsen af ensomhed er yderst subjektiv; et individ kan være alene uden at føle sig ensom og kan føle sig ensom, selv når han er sammen med andre mennesker. Psykologer betragter generelt ensomhed som en stabil egenskab, hvilket betyder, at individer har forskellige sætpunkter for at føle ensomhed, og de svinger omkring disse sætpunkter afhængigt af omstændighederne i deres liv.

Enkeltpersoners ensomhedsniveauer forbliver typisk mere eller mindre konstante i voksen alder indtil 75 til 80 år, når de stiger noget. Langvarig ensomhed er forbundet med depression, dårlig social støtte, neurotisme og introversion. Undersøgelser har vist, at ensomhed sætter mennesker i fare for fysisk sygdom, og at det kan bidrage til en forkortet levetid.

Skriv en kommentar