Unge mennesker føler sig mest ensomme

Unge mennesker føler ensomhed mere intenst og hyppigere end nogen anden aldersgruppe, har ny forskning fundet.

To femtedele (40 procent) af mennesker i alderen 16-24 år siger, at de føler sig ensomme ofte eller meget ofte, sammenlignet med 29 procent af 65-74-årige og 27 procent af dem over 75 år, ifølge en landsdækkende undersøgelse – den største nogensinde gennemført i emnet – udført af BBC Radio 4’s All In The Mind i samarbejde med Wellcome Collection.

Undersøgelsen, der blev udført af akademikere ved University of Manchester, Brunel University London og University of Exeter, vurderede 55.000 mennesker over 16 år og spurgte dem om deres holdninger og personlige oplevelser af ensomhed.

Ensomhed blandt unge

Resultaterne flyver i lyset af det stereotype billede af en ensom, ældre person, hvor nogle eksperter antyder, at unge mennesker føler ensomhed mere intenst, fordi de er i en livsfase med at opdage, hvem de er.

Mellem 16 og 24 år gennemgår folk generelt en tid med identitetsændring og for at lære at regulere følelser, hvilket kan føre til en følelse af isolering.

Forskere fandt, at de, der rapporterer, at de føler de ensomme, havde en tendens til at have flere ‘kun’ online-venner, på platforme som Facebook.

Mange mennesker tilbyder råd til venner og familiemedlemmer, der synes ensomme, men deltagere sagde, at det at antyde, at de prøver dating, er den mindst nyttige idé.

Unge mennesker oplever ensomhed

Når alt kommer til alt er det at være alene og ensom ikke den samme ting – kun en tredjedel af mennesker siger, at de synes ensomhed handler om at være alene og 83 procent af mennesker kan lide at være på egen hånd.

De fem vigtigste kendetegn ved at være ensomme ifølge undersøgelsen er:

  • Har ingen at tale med
  • Føler mig frakoblet fra verden
  • Føler udeladt
  • Sorg
  • Føler mig ikke forstået
  • 41 procent af mennesker mener, at ensomhed nogle gange kan være en positiv oplevelse.

Onlineundersøgelsen var åben for alle medlemmer af offentligheden, og den bad respondenter om at besvare spørgsmål baseret på deres oplevelser af ensomhed, forhold, venskaber og teknologibrug.

Forskerne påpegede imidlertid, at da udvalget af deltagere selv valgte, kunne de, der føler sig ensomme, have været mere ivrige efter at deltage.

Undersøgelsen afslørede også, at der stadig er et stigma for at være ensomme, og at kvinder føler endnu mere skam over at føle sig ensomme end mænd. Hvad mere er, skamfølelser omkring ensomhed falder med alderen, men ældre siger, at det er mere sandsynligt, at de prøver at skjule deres ensomhed end yngre mennesker.

Skriv en kommentar